“Smart Forest City“ покрит с над 7,5 милиона растения – новият проект на Стефано Боери в Мексико

“Smart Forest City“

Италианският архитект Стефано Боери представи планове си за създаване на залесен умен град в Канкун, Мексико, който е проектиран да бъде “пионера” на по-екологично ефективните разработки.

“Smart Forest City“ ще бъде построен върху площ от 557 хектара близо до мексиканския град Канкун. Според архитекта той ще съдържа над 7,5 милиона растения, включително множество видове дървета, храсти и цветя, избрани от ботаник и ландшафтния архитект Лаура Гати.

„“Smart Forest City“ е Ботаническа градина, в рамките на съвремения град, основан с идеята за наследството на маите и връзката с природния и свещен свят“, заяви Стефано Боери. “Градска екосистема, където природата и градът са преплетени и действат като един организъм.”

Проектът е част от концепцията на Forest City на Боери – в която ще се видят градове, съставени от покрити с растения небостъргачи, разгърнати в градските райони на Китай – а изобилието от зеленина има за цел да съживи заобикалящата среда.

Фирмата на Боери се надява проектът да бъде изграден вместо огромен търговски център и да залесява място, превърнато в пустиния от хотелите.

“Благодарение на новите обществени паркове и частни градини, благодарение на зелените покриви и зелените фасади, действително заетите площи ще бъдат върнати от природата чрез перфектен баланс между количеството зелени площи и отпечатъка на застрояването”, заявиха от фирмата.

„“Smart Forest City“ ще абсорбира 116 000 тона въглероден двуокис с 5 800 тона запасен CO2 на година.“

С тревогите относно изменението на климата, замърсяването, унищожаването на местообитанията и изчезването на животните, студиото смята, че градът може да бъде „пионер“ за по-екологично ефективни развития.

“Наистина усилията на “Smart Forest City“ биха могли да направят нашия свят по-добро място, намалявайки значително отрицателните въздействия върху околната среда, евентуално да бъдат пионер за нов вид човешко заселване, създаден от човека за природата и биологичното разнообразие.”

Данните в “Smart Forest City“ ще бъдат управлявани с “пълно зачитане на личния живот на гражданите” – особено важен елемент след скандала Facebook-Cambridge Analytica, използван за влиянието на избирателите в политическите кампании. В схемата на Боери обаче данните ще бъдат използвани за подобряване на различни аспекти от живота на града.

“Управлението на големи данни ще се използва за подобряване на управлението на града, следователно и на живота на неговите граждани”, заяви студиото.

„Сензорите са разпределени в структурата: те събират и споделят подходяща информация, която след това се анализира централно и се превръща в предложения в подкрепа на ежедневието ви“, добавят. „Например, като картографирате в приложението очакваното изживяване на комфорт на открито в определени райони на града.“

Предотвратяването на разпространението на болести и извличането на максимална полза от енергия са сред другите възможни ползи, според фирмата.

Боери си партнира с немската инженерна компания Transsolar, за да проектира “Smart Forest City“ като самостоятелен в производството на собствена храна и енергия. Сред включените елементи за насърчаване на кръговата икономика са слънчевите панели и земеделските земи, които ще бъдат напоявани чрез вградена водна система.

Водата ще се събира в басейн на входа на града, който също ще включва кула за обезсоляване и след това ще се разпределя по каналите.

Поради близостта на Канкун до Карибско море, парцелът е обграден от “водни градини”, които го подкрепят срещу наводнения. Представянето на разработката показва, че тези водни пътища могат да се използват и за плаване с лодка.

Други характеристики на бъдещия квартал включват вътрешна електрическа и полуавтоматична система за мобилност, разработена от миланската фирма за градско и транспортно планиране MIC (Mobility in Chain). Това означава, че всички жители ще оставят превозните си средства в покрайнините.

“Smart Forest City“ ще осигури дом за 130 000 жители, които ще станат „градинари“ на растенията. Ще има разнообразие от достъпни и покрити с растения жилища, насочени към различни жители, включително студенти, изследователи и преподаватели.

„Ние сме проектирали различни видове жилища, които биха могли да включват всички типове жители“, казаха от фирмата. „Това ще включва сгради на достъпни цени за млади студенти, изследователи, преподаватели.“

Комплексът също е проектиран да се превърне в център за усъвършенствани изследвания с шест съоръжения, които се занимават с някои от водещите проблеми в съвременното общество: био здравеопазването; астрофизика и планетарна наука; възстановяване на коралов риф; прецизно земеделие и регенеративни технологии; умен град; мобилност и роботика.

“Идеята на този проект е да се създаде област, посветена на научните изследвания и иновациите (полетата ще бъдат: молекулярна биология, роботика, ИТ и др.), Където се срещат академични институции и изследователски центрове, заедно с големи мултинационални корпорации и новите поколения студенти и изследователи, мексикански и от цял свят “, заявиха от фирмата.

Боери представи концептуалния план и проект на региона и общината през март и чака одобрение.
Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn