„1000 дървета“ нов проект от студио Хедървик в района на изкуствата в Шанхай

„1000 дървета“

Над Сунджоуския Крик в Шанхай, се извисява най-новото преустроиство от студио Хедървик (Heatherwick Studio’s) истинска планина от дървета и зеленина, населяващи разпръснато, смесено съоръжение, направено за разрастващия се градски район на изкуствата M50.

„1000 дървета“ – официалното име на проекта – се строи през последните пет години и първата му фаза, която се простира на 3,2 милиона квадратни фута, ще бъде открита през 2020 г. Като цяло проектът се състои от две сгради, разделени на два отделни обекта с обща площ от 14,8 дка, всеки от които има назъбена фасада с „планински връх“, където най-високите етажи се издигат. Досега само външността на първата планина е разкрита пред обществеността, представяйки вълнообразна фронтална линия, прецизирана от масив от растения върху структурни бетонни колони.

От първоначалните снимки проектът прилича на светилище на ландшафтната архитектура или по-точно разнообразие от растения, способни да екипират цяла сграда. Локално произведени на остров Чонминг, североизточно от Шанхай, 25 000 индивидуални растения, представляващи 46 вида, съставляват визията на „1000 дървета“. По-голямата част от растенията са вечнозелени, за да гарантират дългогодишен свеж вид на масивната структура. Heatherwick Studio използва сиво-зелен гранит, за да създаде райета или набраздена фасада, която допълнително акцентира върху растенията.

25 000 индивидуални растения, представляващи 46 вида, съставляват визията на „1000 дървета“

Районът на изкуствата M50 в Шанхай се намира в стар производствен квартал, който се е използвал за текстилното производство. Сега индустриалната зона е благодат за съвременното изкуство и „1000 дървета“ се изграждат, за да разпространят тази мисия. На 10 етажа ще се простира проекта, първият раздел на разработката, когато бъде отворен догодина, ще се похвали с осем нива на търговски обекти, ресторанти и търговски офис, както и място за организиране на събития и художествени галерии.

Южната му фасада, обърната към улицата, е практически равна в сравнение с пулсационната част, която е отпред, но има серия от боксови прозорци с различна големина, които са поставени обратно от рамката на сградата. Естествената светлина прониква вътре в цялата сградата, докато множество високи атриуми в удължена страна на структура ще придадат приятен блясък чак до приземния етаж. Студио Хедървик си партнира с местни графити художници, за да покрие част от южните прозорци с мащабни стенописи.

Проект „1000 дървета“ беше пуснат в експлоатация след завършването на американския павилион на Хедървик за Шанхайското световно изложение преди близо десетилетие. Докато Китай продължава да настоява за изграждане на изключително големи разработки, архитектите също обмислят ролята, която пейзажът играе във все по-плътната среда на страната. Например, нова болница със зелени покриви с терасен дизайн от Foster + Partners и клиниката в Кливланд ще се издигне и в Шанхай, което извежда здравето на челните места в съвременната архитектура.

В сравнение с по-малките, макар и все още насочени към растенията проекти на Хедървик, като почти пълния пирс с площ от 2,75 акра или „Малкия остров” в Ню Йорк (който използва подобен изваян подход от бетонен стълб), „1000 дървета“ ще променят изцяло облика на Шанхайския квартал за изкуства M50.

Втора фаза на мегапроекта ще се свърже към съществуващата структура чрез затворен мост. Той ще разполага с още повече обществено пространство и парк с площ от 129 000 квадратни фута.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn