Новият Шанхайски астрономически музей е безспорно най -завладяващия в света

Астрономически музей

Новият астрономически музей в Шанхай се простира на  420 000 квадратни метра и  е проектиран да следва пътя на Слънцето през целия ден.

Величествения астрономически музей, който наскоро беше открит в Китай, е потенциално най завладяващия  в света, посветен на небето. Тази елипсовидна, сребриста структура изглежда като  космически кораб, частично планетарно нашествие, с ъглови форми е замислена като астрономически инструмент .  Вдъхновен от орбитите на небесните тела и геометрията на космоса, оформлението на SAM няма прави линии или прави ъгли.

Астрономически музей
All photos are courtesy of Arch-Exist/Ennead Architects

Докато се разхождат из главната сграда, посетителите могат да научат за Вселената, като преминат през три тематични изложби: Земя, Вселена и Одеса. Други области, фокусирани върху историята на китайската астрономия, изследването на Марс и популяризирането на науката сред децата.

Една от забележителностите на  този астрономически музей е Сферата, която прилича на огромна планета, паднала в ядрото на музея. Почти докосва земята тази сребърна метална сфера, пробита с кръгове, е дом на планетарен театър, който проследява Слънцето, Луната и звездите.
Астрономически музей
All photos are courtesy of Arch-Exist/Ennead Architects

Следващата спирка в музей е театърът на планетариума, който е потопен в сградата с подбедрицата, излизаща от тавана вътре. С малко видима опора, той създава илюзията за безтегловност и намеква за първичните форми на планети, звезди и други небесни обекти. И накрая, но не на последно място, сферата постепенно се появява, когато посетителите се движат около сградата, наподобявайки изгрев на Луната на хоризонта на Земята.

Астрономически музей
All photos are courtesy of Arch-Exist/Ennead Architects

Последната характеристика по пътя на посетителите на астрономическия музей е Обърнатия купол, който е високо на покрива на музея. Покривът позволява неограничен изглед към небето, със стъклени панели, които гледат надолу към музея. Спирална рампа под купола отвежда окото към кутията, като същевременно осигурява път за гостите до различните експонати.

Куполът има, напрегната конструкция, разположена върху централния атриум, която дава на зрителите безпрепятствен изглед към небето. Този купол съдържа спирална рампа с 720 градуса, която фокусира окото нагоре към върха на купола и дава възможност на посетителите да изпитат безпрепятствен изглед към небето. Това представлява кулминацията на симулираното космологично пътуване, което е Музеят.

астрономически музей
All photos are courtesy of Arch-Exist/Ennead Architects

В изложбата вече се помещава много впечатляваща колекция от екземпляри, с над 70 проби от метеорити, някои от които произхождат от Марс и астероида Веста и лунни скали.  Този величествен астрономически  музей разполага и с впечатляваща гама от артефакти от над 120 колекции, включително оригинални произведения на Галилей, Кеплер, Нютон и други астрономи. Астрономическия музей разполага и със съоръжения, които разчитат на разширена реалност, виртуална реалност, биометрия и изкуствен интелект, за да симулират различни видове астрономически преживявания.

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn