Неразказаната история на SoFi Stadium в Лос Анджелис

SoFi Stadium е стадион и развлекателен комплекс в Инглууд, Калифорния, САЩ. Намира се на бившето място на състезателната писта Hollywood Park на 3 мили (5 км) от международното летище в Лос Анджелис, непосредствено югоизточно от Форума.

Най-новото и най-голямо място на Националната футболна лига, SoFi Stadium, е проектирано от HKS Architects в сътрудничество със Studio-MLA, базирана в Лос Анджелис фирма за ландшафтна архитектура, ръководена от Миа Лерер.

SoFi Stadium
Photo: Courtesy of Mark Holtzman – West Coast Aerial Photography, Inc.

Разположен под отличително вдигащ се навес на покрива, стадионът с над 70 000 места предлага по-мащабна версия – много по-мащабна – на това, което южнокалифорнийската архитектура прави най-добре: живот на закрито и на открито. Поддържан от 37 колосални колони, покривът осигурява защита от дъжд, но тъй като не докосва никоя от стените на стадиона, той има предимствата на открито пространство.

SoFi Stadium е стадион  в центъра на комплекс от 298 акра със смесено предназначение, включващ търговски площи, търговски офис площи, хотел, жилищни единици и открити паркови пространства.
SoFi Stadium
Photo: https://www.dezeen.com/

Намирането на обекти за нови стадиони може да бъде сложно предложение, особено за гъста градска среда като Лос Анджелис. Със затварянето на състезателната писта Hollywood Park обаче такъв сайт се възползва от собственика на отбора Стан Кронке. Въпреки че пакетът идваше с площта, необходима за голям стадион, имаше една уловка: близостта му до LAX. За да получи необходимия обем за достатъчно места, стадионът щеше да е в противоречие с ограниченията за височина, наложени от Федералната авиационна администрация. Така HKS, Studio-MLA и техният екип от инженери направиха иновативен компромис: вградиха стадиона на 80 фута в земята.

SoFi Stadium
Photo: Courtesy of Mark Holtzman – West Coast Aerial Photography, Inc.

За да се справи с тази значителна промяна в класа, Lehrer създаде озеленени пътеки, които терасират надолу към входовете на стадиона. Засаден с растителност от средиземноморския биом, пейзажът се удвоява като вид ботаническа градина.

стадион SoFi
Photo: Courtesy of Craig Collins

Нейният дизайн също е доста тежък с екологични характеристики, с езеро от 6 акра, улавящо оттичането на дъждовна вода, което може да се използва за напояване на засадените площи на комплекса. Куш Парех, асоцииран директор на Studio-MLA и ръководител на екипа на проекта, изчислява, че стратегията ще възстановява 26 милиона галона вода всяка година.

Ландшафтният дизайн ще позволи на жителите целогодишен достъп до зоните извън самия стадион, въвеждайки нови споделени пространства в град, който няма равен достъп до обществено пространство. „Това е дестинация за общността“, казва Лерер. „Това не е просто място за гледане на футболен мач или за пазаруване; това е среда за хората да идват и да бъдат с общността.”

SoFi Stadium е стадион и развлекателен комплекс в Инглууд, Калифорния, САЩ
Photo: Courtesy of Studio-MLA

Лерер стигна до този проект с поредица от забележително изживяване на местния стадион, като е проектирал пейзажите както за стадион Доджър (емблематичният дом на Лос Анджелис Доджърс), така и за стадион Banc of California (където е футболният клуб Лос Анджелис, Висшата лига на града Футболният отбор е базиран).

Стадионът SoFi е пример за демонстриране на стойността на включването на ландшафтната архитектура като неразделна част от дизайна на стадиона.
SoFi Stadium е стадион и развлекателен комплекс в Инглууд, Калифорния, САЩ
Photo: https://www.dezeen.com/

В продължение на десетилетия градовете в САЩ инвестираха в стадиони, разположени в огромни площи с паркинг на повърхността, създавайки квартали за еднократна употреба, прекалено претоварени няколко уикенда в годината, но иначе безплодни. Със SoFi Stadium обаче мястото е само един елемент от по-голям план за преустройство със смесено предназначение от 300 акра, Hollywood Park, който в крайна сметка ще включва до 5 милиона квадратни фута нови сгради за офиси, търговски обекти, хотели и жилища, с ландшафтния дизайн на Studio-MLA, който прави тези различни елементи съгласувани. Както казва Лерер, „това е нов набор от пространства, в които хората ще дойдат – независимо дали отиват на футболен мач или не“

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn