Зашеметяващи домове, построени сред природата

Зашеметяващи домове, построени сред природата
Ако има един архитект, който може би е пионер в концепцията за изграждане на готини къщи в природни пейзажи, това е Франк Лойд Райт.

Спокойният дом Fallingwater в Мил Рън, Пенсилвания, направи сериозен аргумент за живот сред природата и откакто къщата е построена през 1935 г., много архитекти са взели страница от книгата на Райт.

Мил Рън, Пенсилвания

Франк Лойд Райт с право е един от най-известните архитекти на модернисткото движение от средата на века. Неговите сгради, включително Музея на Соломон Р. Гугенхайм в Ню Йорк, Unity Temple Oak Park и собствения му зимен дом в Скотсдейл, Аризона, са едни от най-обичаните от епохата, когато царуваха чистите линии и органичните материали. Неговата къща Fallingwater обаче е може би най-известната творба, която е проектирал, защото е построена върху естествен водопад на Bear Run.

Зашеметяващи домове, построени сред природата
https://www.keystoneedge.com/
Палм Спрингс, Калифорния

Въпреки че има домове от средата на века, разпръснати по целия свят, най-голямата колекция е в Палм Спрингс. Примерен случай: къщата на Фрей II. Наречен на името на местния жител на Палм Спрингс, който го е проектирал, американския архитект Албърт Фрей, домът служи като негова дългогодишна резиденция. Той го вгради в хълма в западния край на Tahquitz Canyon Way. Както подсказва името му, Frey House II е вторият дом на архитекта в Палм Спрингс и той се нанася, когато е завършен през 1964 г.

Зашеметяващи домове, построени сред природата
https://twitter.com/
Джошуа Трий, Калифорния

Кендрик Бангс Келог си направи няколко бележки, докато работеше под ръководството на Франк Лойд Райт. Тази зашеметяваща къщата на Дулитъл на Келог в Джошуа Трий отне почти две десетилетия, за да бъде завършена, предвид трудния терен, за художничката Бев Дулитъл и нейния съпруг Джей. Въпреки че се гордее с атмосфера, подобна на НЛО, къщата Дулитъл е описана като изненадващо топла и уютна – особено отвътре.

Зашеметяващи домове, построени сред природата
https://1kam1.com/
Лос Анджелис, Калифорния

Един от най-смелите архитекти на модернистичното движение от средата на века без съмнение е Джон Лаутнър. По-голямата част от неговите уникални проекти са разпръснати из Голдън Стейт, но Лос Анджелис е мястото, където се намира най-значителната колекция. Може би най-известното му творение е Къщата на Малин, известна с любов като Хемосферата, защото е проектирана за Леонард Малин, аерокосмически инженер. Нещо повече, едноетажната хемосфера привидно балансира върху 29 фута висока и пет фута широка бетонна колона, която е поставена в стръмен хълм. Почти толкова впечатляващи, колкото и скандалната архитектура, са гледките към долината Сан Фернандо, които са достъпни от прозорци от всички страни.

Зашеметяващи домове, построени сред природата
https://magazine.lmu.edu/

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn