Огради – видове и изграждане

Огради

Оградите имат много и различни функции, на първо място те разделят границите на парцела, като ясно отделят градината от околният ландшафт.

Конструкциите, предназначени да осигурят безопасност, включват конструкции в производството, на строителни площадки, в опасни зони, на стълби. Интересни са и различните облицовки, които се използват при плътните огради: фаянс, теракота, бичен камък (различни видове), цепен камък, изкуствен камък, различни видове замазки и др.

Изисквания за временни огради

Временното строителство на строителна площадка и други подобни обекти трябва да отговарят на съществуващите изисквания. Те са сглобяеми конструкции, които задължително имат порта с подходящ размер. При създаването на временни огради могат да се използват както най-леките, така и най-здравите материали.

Изисквания за постоянни огради

Всички огради  от постоянен тип трябва да бъдат здрави, надеждни и стабилни. Те не трябва да се деформират или да се клатят  и трябва да издържат на неблагоприятни влияния на околната среда.

При оградите могат да се използват много и разнообразни материали.

Материали

Оградите могат да бъдат сглобени по панелен, монтиран в стелаж или комбиниран начин. За декоративни и постоянни огради дизайнът на такива конструкции може да бъде много важен. Ако това е например частна къща, оградата трябва да е в хармония със стила на фасадата и парцела. Временните конструкции и оградите за сигурност са по-взискателни по отношение на функционалността.

Бетонни конструкции

бетонни огради

От бетонни или стоманобетонни блокове има много предимства. Това е траен материал, който може да се използва както за временни, така и за постоянни конструкции. Недостатъкът на бетонните огради е високата им цена. Инсталацията също е скъпа. Освен това при издигането на такива конструкции ще е необходима помощта на специално оборудване.

Метал

метални огради

Днес това е един от най-популярните начини за създаване на временни и постоянни огради. В тази категория попадат различни материали на базата на метал и различни сплави. Металните елементи са леки, лесни за пренасяне, поставяне и монтаж.  Може да се монтира както на плоски, така и на наклонени терени по всяко време на годината. Важно за монтажа на металната ограда е , че не изискват специфични умения за това и можете да се справите без помощта на професионалист. Друг интересен вариант за изграждане на порти и огради са кованите огради. Те изпълняват както охранителна, така и декоративна функция.

Дървени огради

огради

Предимство на дървените огради е че не са податливи на топлина, за разлика от метала, те са безопасни и дори полезни от гледна точка на околната среда и ако се грижите правилно, те винаги ще изглеждат добре, но се  нуждаят от редовна обработка със специални съставки срещу гъбички, бръмбари  и атмосферни влияния. Естествената красота на дървото, лекотата на строителството и възможността да се възползват от различни форми увеличават популярността им.

Пластмаса

огради

Все повече пластмасовите конструкции набират популярност, тъй като изглеждат много привлекателни, а цената им е много достъпна. Височината на пластмасовата ограда може да достигне шест метра, но е почти невъзможно да се срещне такава . Най-често оградите с височина два метра се използват за ограждане на периметъра, например, на площ от лятна вила, а огради с височина до метър се използват за подчертаване на функционални зони в затворената зона.

Декоративни елементи 

През последните десетилетия строителството на селски къщи се засили. Хората предпочитат да работят в града и да живеят извън него. Вместо градина, парцелите са озеленени, засадени са цветя, декоративни дървета и други елементи.

огради

В допълнение, за подобряване на дизайна на необичайни огради често  се използват декоративни растения, което дава на оградата жизненост и естественост. В заключение можем да кажем, че оградата вдъхва живот и стил на имота.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn